fredag 10 augusti 2012

Ugnsbakad gröt

























Jag älskar frukost! Testade att göra ugnsbakad gröt här om dagen, som verkligen var en hit. Som bärkaka! Lyckades inte ta nån bra bild på hela formen då det var för mörkt, men här är receptet i alla fall. Receptet räckte till två frukostar var för 2 personer. Jag testade bara att äta den kall, men kan tänka mig att den kan vara god ljummen också. Jag ska testa detta många fler gånger med olika toppingar. Tror banan och jordnötssmör skulle var gott eller äpple och kanel. Perfekt att ha i kylen och räcker för flera dagar.

2, 5 dl havregryn
2 dl mjölk (jag använde soja)
2 ägg
1 tsk bakpulver
lite salt
lite vaniljpulver
kardemumma

topping:
frysta hallon, blåbär
kokos
hackade hasselnötter
kardemumma

Smöra en form. Blanda ihop de torra ingredienserna för sig och vispa mjölk och ägg för sig. Blanda ihop. Häll ut i formen. Toppa med bären, kokos, hasselnötter och mer kardemumma. Sätt in i ugnen på 200 grader i ca 30 min. Låt svalna. Servera med turkisk yoghurt blandat med kanel.

Surdegsbrödet på bilden är detta men bakad med endast rågmjöl. Osten är en fantastisk cheddarost från Hötorgshallen och innehåller inte löpe och är således vegetarisk. Apelsin- och jordgubbsjuice från Brämhult och en sojalatte.

10 kommentarer:

Ann-Louise sa...

Oooo... jag har dreglat över ugnsbakad gröt flera gånger om men ännu inte provat det. Vilken fin frukost och vilken grym start på dagen!

Mat för en dam sa...

Det är verkligen supergott! Provade att göra en sats med lite torkad frukt i också. Ett hett tips!

Sonja sa...

Vilket mumsigt recept!
Det här ska jag definitivt testa att laga själv!
TACK för tipset! :)

Mat för en dam sa...

Kul! Testa, det är grymt gott!

Gabbi sa...

Det där måste jag testa! :D

Rebecca sa...

Hur gör du sojalatten? :D

Mat för en dam sa...

Sojalatten gör jag på espressokaffe (har en sån man ställer på spisen) och sojamjölk. Tycker att Apros är bäst. Brukar numera köpa den röda osockrade varianten och ibland har jag lite agavesirap eller vaniljpulver i. Den blå sorten ger en sötare smak. Jag har en mjölkskummare i glas. :)

sofie sa...

Din frukost ser sjukt god ut, jag måste själv testa ugnsbakad gröt :D :D

Mat för en dam sa...

Sofie, gör det! Supergott:)

fia sa...

Gjorde halva satsen till frukost idag, hade blåbär och hallon som topping. Den tyckte jag räckte till en person storleksmässigt. Tyckte att den blev lite äggig och smakade inte så mycket, men i stort sett god! :)