fredag 8 januari 2010

Surdegsbröd med citron

























Ett gå-bort-bröd och ett knytisbröd är nu bakade. Det ena växte och sprack som bara den och det andra blev ganska litet men fint. Jag tyckte jag la lika mycket deg i jäskorgarna så det är lite ett mysterium. Men hela grejen med bröd är ju å andra sidan lite av ett mysterium.

Recept 2 bröd (ett stort och ett litet)
Rågsurdeg enligt Pain de Martin (kylskåpsklick, 3 dl rågmjöl, 3 dl vatten som får stå 8-12h)
12,5 dl mjöl (2 dl durum, resten vetemöl special)
4,5 dl kallt vatten
1 msk salt
Rivet skal av 1/2 citron

Blanda alltihop i köksassistenten, kör ca 10 min först på låg fart, öka mot slutet. Lägg degen i inoljad platslåda. Vik ihop degen några gånger första timmen. Degen fick jäsa i plastlådan totalt 2-3h. Därefter mjölade jag två jäskorgar, delade degen på mitten, vek ihop bitarna lite grann och la ner dem i varsin korg. Sen fick de åka in i kylskåpet med handduk över sig. Där fick de stå hur länge som helst, hela natten och en bit in på dan. Jag vet inte om degar kan jäsa för länge. Kanske kan de det. Resultatet blev dock väldigt fint, trots att det större brödet sprack ordentligt kanten. Kanske beroende på överjäsning, vem vet? Får återkomma om smakupplevelsen...