torsdag 24 maj 2012

Kikärtspannkakor med chutney på äpple och torkad frukt



























För 7 pannkakor:
4 dl kikärtsmjöl*
1 dl bovetemjöl
ca 6-7 dl vatten
1 tsk salt
2 tsk curry
1 ägg (kan säkert uteslutas)

Blanda ihop de torra ingredienserna, späd med vatten till en klassisk pannkakssmetskonsistens. Knäck över ett ägg. Rör ihop smeten ordentligt. Låt stå en stund. Stek i het stekpanna med olja. Smeten är lite mer svårarbetad än en klassisk smet så man får vara ganska aktiv och smeta ut smeten i pannan innan den hunnit börja stelna. Låt den bli helt torr på ovansidan innan du vänder. Ungefär 1-1,5 dl smet per pannkaka beroende på hur stor stekpanna man har. Håll sen pannkakorna varma i ugnen på svag värme.

*Så här gör man eget kikärtsmjöl http://lillamatderiven.blogspot.se/search?q=kikärtsmjöl

Äppelchutney med torkad frukt (gör gärna dagen före den ska ätas)
1 näve torkade osvavlade aprikoser (bruna)
1 näve russin
1,5 grönt äpple
0,5 dl vitvinsvinäger
saften av 1/3 citron
färsk ingefära (stor som en tumme)
spiskummin
kardemumma
kanel

Tärna äpplet och skär aprikoserna i mindre bitar. Koka samman äpple, russin och aprikoser med vitvinsvinäger, lite vatten och kryddor. Koka ganska häftigt, späd med vatten då och då. Tillsätt citronsaft. Smaka av och tillsätt ev mer kryddor om du vill. Koka tills den blir seg, lite som marmelad i konsistensen. Låt svalna och ställ sen i kylskåpet.

Servera pannkakorna med t ex en sallad på tärnad gurka, riven morot, lättstekt lök, selleri och salladskål. Toppa med chutney och turkisk yoghurt. Rulla ev ihop till en rulle. Tips: Man kan använda kaffefilter som fodral för rullen för att det ska bli lättare att äta den. Detta är även ett tips för när man äter hamburgare:)


Inga kommentarer: