fredag 4 maj 2012

Quinoagröt med chia


























2 dl groddat* quinoa (man kan ta 1 dl okokt eller ca 2 dl kokt)
2 dl mandelmjölk
1 msk chiafrön
salt, kardemumma, kanel

Jag har testat att grodda quinoa så därför blev det groddat quinoa här. Med groddat quinoa kräver gröten bara några minuters kok, annars tar det betydligt längre tid. Koka upp mandelmjölk, quinoa, salt och kryddor. Låt småputtra till lagom konsistens. Rör i chiafrön. Chiafröna gör att gröten blir tjockare nästan direkt. Toppa med nåt gott till exempel björnbär. Den här gröten är väldigt mild så snåla inte med salt och kryddor. Man skulle säkert kunna låta nån frukt typ äpple få koka med i kastrullen för lite mer smak.

* Skölj quinoan noggrant. Blötlägg i några timmar. Skölj. Sen kan man låta quinoan vara kvar i durkslaget/silen och så sköljer man 2-3 gånger om dagen. Efter typ 1-2 dygn är det klart. Då ser man små svansar på kornen. Sen kan man äta den rå, om man vill. När man groddar blir kornen mer näringsrika och det är lättare för kroppen att ta upp den näring som finns.


Inga kommentarer: