tisdag 30 oktober 2012

Höstiga surdegsbröd med smak av kryddig pumpa

15 småbröd
Morgon
3 dl surdegsgrund (surdegsklick+3dl rågmjöl+3 dl ljummet vatten. Läs här hur man gör.)
1/2 pumpa (butternut squash)

Blanda surdegen. Täck med plast. Koka pumpan mjuk, mixa till en puré. Låt svalna till kvällen.












Kväll
Surdegsgrunden
Pumpapurén
2 dl vatten
3/4 msk salt
1 tsk fänkålsfrö
1 tsk anis
1/2 tsk kardemummakärnor
1/2 tsk kanel
1/2 tsk muskotnöt riven/mald
1/2 tsk ingefära mald
1 msk lönnsirap
2 dl skrädmjöl (rostat havre)
1 dl rågmjöl
9 dl vetemjöl/dinkelsikt/rågsikt
1/2 dl linfrö
1 dl pumpakärnor

Spar en klick av surdegen och sätt i kylen till en annan gång. Mortla fänkålsfrö, anis och kardemumma. Häll alla ingredienserna och kryddorna i degblandaren och kör tills degen ser spänstig och lite seg ut. Tillsätt mer mjöl ifall den är för blöt. Låt degen jäsa övertäckt i 1-2 h. Baka därefter ut bullar och lägg på plåt. Pensla med lite vatten och strö över pumpakärnor. Låt jäsa övertäckt av plast i kylskåpet under natten. Ta ut på morgonen och grädda på 225 grader i ca 20 min. Nybakat bröd till frukost!

Inga kommentarer: