tisdag 12 juni 2012

Lista: Saker som kan vara bra och roliga att ha hemma

Efter förslag från en läsare så kommer här en lista på ingredienser som jag ofta använder i mina recept. Pieras livs i Hötorgshallen (Stockholm) är en riktig pärla. Men vanliga större ica- och coopbutiker, samt Goodstore på söder har mycket också. Man kan också köpa det mesta på nätet.

Mjöler
Havremjöl (köper jag i Hötorgshallen, men kolla i glutenfria avdelningen i affären eller mal havregryn. I Hötorgshallen får man betala 10 kr för en påse. I vanliga affärer kan man säkert få betala det fyrdubbla ibland...). Jag tycker havremjöl är väldigt gott att göra pannkakor och våfflor på.

Kikärtsmjöl (köper jag också i Hötorgshallen. Kostar 17 kr där. Man kan nog hitta det i utländska affärer eller göra själv. Så här!) Det blir ganska stabbiga pannkakor/våfflor om man bara använder kikärtsmjöl så blanda gärna med annat. Man kan också använda kikärtsmjöl i vegetariska biffar t ex.

Bovetemjöl (kan också köpas i Hötorgshallen, men är inte särskilt dyrt i vanliga affärer. Risenta finns t ex, kostar nog en tjuga kanske.) Är också bra i pannkakor, som bindemedel i biffar etc.

Frön och nötter
Jag brukar köpa olika nötter och frön beroende på pris oftast. Hötorgshallen har allt och billigare än i mataffärerna och en hel del är ekologiskt. Dock är det ju ibland extrapris i vanliga affären så då kan man ju bunkra upp. Valnötter, Hasselnötter, Mandlar, Cashewnötter, Solrosfrön, Pumpakärnor, Psyllium, Sesamfrö, Hampafrö, Linfrö mm. Go nuts!

Chiafrö har jag hemma ibland också. Det är svindyrt, men man använder bara nån msk åt gången så det är ju drygt. Det har jag köpt på ICA, Goodstore, och i Hötorgshallen.

Som variation till pasta, ris eller potatis finns det ju numera en mängd olika frön/örter/spannmål och liknande. T ex Quinoa, Durra, Hirs. Det hittar man oftast i vanliga ICA.

Oljor
Finns hur många olika sorter som helst. Kokosolja sägs vara väldigt nyttigt. Den rena virgin kokosoljan, som är vit till färgen och säljs i burk. Det finns både sån som smakar kokos (Kung markattas) och sån som inte smakar nånting. Köpt på Daglivs Klippet vid Fridhemsplan t ex eller Goodstore.

Det finns ju massa andra också: Linfröolja, sesamolja, valnötsolja, avokadoolja mm...

Sötningsmedel och liknande
Jag köper oftast Agavesirap. Har aldrig testat Stevia som annars är väldigt poppis just nu. Agave är väldigt sött så det krävs mkt lite för att söta nåt och det påverkar inte blodsockret i lika hög utsträckning som socker. Finns i vanliga affären oftast (typ Daglivs Fridhemsplan).

Vaniljpulver ger en viss sötma. Köp i vanliga mataffärer, ofta på bakavdelningen. Leta efter den dyra, lilla burken med svart innehåll. Den innehåller inget socker, bara vanilj.

Torkad frukt t ex aprikoser (de ekologiska är bruna och jättegoda), russin, incabär, tranbär... etc. Det finns ju hur mycket som helst. T ex i Hötorgshallen. Se till att det inte är en massa tillsatt socker. Det behövs ju inte. Frukten är ju väldigt söt i sig.


Övrigt
B-jästflingor köps t ex på Goodstore. Det ser ut som fiskmat (mums!) och är väldigt gott. Det passar superbra att ha i röror, i soppar, ja på nästan allt. Det innehåller massa b-vitaminer och annat och ger en nötaktig, nästan lite ostig smak till maten.

Man kan köpa Rå kakao och Kakao nibs (som är hackade kakaobönor) i Hötorgshallen. Den rå kakaon är betydligt nyttigare än den som har blivit upphettad. 


Vetegluten har jag köpt i vanliga affären, men det var länge sen. Om man t ex ska göra egen veg korv.

Coola nudlar (som svarta risnudlar, bovetenudlar med pumpa och ingefära etc) har jag hittat på Goodstore och på Klippet Daglivs.

Nåt mer ni undrar över så svarar jag gärna!


4 kommentarer:

Emelie Gustafsson sa...

TACK! Det blir till att plocka fram stora shoppingpåsen. Samt att rensa skafferiet, det är ett riktigt härke just nu.

Rasmus sa...

Jag håller helt med dig, Goodstore, Pierias livs och Daglivs är tveklöst stans tre bästa matbutiker. Jag brukar också köpa torkad frukt och sånt på Pierias, och det resulterar ofelbart i att jag även köper en massa kryddor, frön och mycket annat varenda gång...

Mat för en dam sa...

Eller hur! man får verkligen vara hård mot sig själv och inte köpa ALLA olika sorter. Det är grymt att de finns och har så bra priser :)

Rasmus sa...

Verkligen! Låga priser, stort utbud och väldigt hög kvalitet är en fin kombination.