onsdag 22 augusti 2012

Linsoppa med kokosgrädde och kikärtsmuffins med spenat och parmesan

 Kombinationen linser och kokos är så gott. Denna soppa är fantastiskt god, enkel och mättande.

För ungefär 4 port
Röda linser (ca 2 dl torra)
Finhackad lök, röd paprika, vitlök och chili
Kokosgrädde (0,5 dl-1 dl)  (80% kokos eller mer, läs på förpackningen. Vissa burkar innehåller bara 30% kokos. Onödigt att betala för vatten. Kokosgrädden räcker ju längre för man behöver mindre. Vatten kan man tillsätta själv.)
Burk krossade tomater
Spiskummin, gurkmeja, curry (och ev andra indiska kryddblandningar du har hemma)
Persilja

Svetta finhackad lök, finhackad paprika, chili och vitlök i en kastrull eller hellre en gjutjärnsgryta. Tillsätt en hel del kryddor och lite salt. Skölj linserna och häll i dem. Häll på krossade tomater och lite vatten (+ev nån tesked buljong). Koka lugnt under lock till det att linserna börjar se klara ut. Avslutningsvis häll i kokosgrädden. Jag tycker det brukar bli bäst när man inte kokar kokosmjölk utan låter den bli varm bara. Toppa med persilja.

 Kikärtsmuffins med spenat och parmesan (7st små)
1 dl rågsikt
1 dl kikärtsmjöl
1 tsk bakpulver
lite salt 
1 dl mjölk
en skvätt yoghurt
1 ägg

fryst spenat (0,5 dl-1 dl)
riven parmesan

Blanda de torra ingredienserna. Häll på mjölk, yoghurt och ägg. Blanda i parmesan. Häll upp i muffinsformar. Peta i lite spenat i varje form. Grädda på 200 grader i ca 15 min eller tills de har fått fin färg.

1 kommentar:

Ann-Louise sa...

Med en påse linser hemma känner jag mig alltid trygg. Linsoppa är bäst! Dina myffins låter grymt goda och jag satt just och klurade på nya recept med kikärtsmjöl. Topp!