lördag 29 september 2012

Pizza på blomkålsbotten
Av en händelse sprang jag över ett recept på blomkålspizza på pinterest och när jag sen googlade detta hittade jag mängder av recept och bilder. En pajbotten gjord på blomkål, ost och ägg låter kanske lite konstigt men jag blev nyfiken. Vi prövade igår och det var sjukt gott. Smakar det som pizza? Tja, osten gör ju mycket till för pizzakänslan. Man kan absolut inte tro att det är varken ost eller blomkål i pajdegen. Men det är klart att det inte smakar som en seg surdegspizza. Detta är något annat. Men något riktigt bra. Och man får ju samtidigt i sig lite mer nyttigheter än om man gör pizza på vetemjöl.

För 2 stora portioner (en stor pizza på en plåt)
1 blomkålshuvud
1 ägg
1 bit chevre (ungefär 100g)
lite salt
oregano
(lite b-jäst om man har det)

Riv eller mixa den färska blomkålen fint till en risliknande konsistens. Koka blomkålsriset i 4-5 min. Sila av vattnet och pressa ur så mycket vätska det går. Detta är mycket viktigt. Använd gärna en handduk eller en silduk. Blanda i chevre, ägg, salt och oregano. Blanda ordentligt. Smeta ut på en plåt med bakplåtspapper. Grädda på 225 grader i ca 40 min tills bottnen har fått lite färg.

Toppings
Tomatsås (hemmagjord: krossade tomater, lök, vitlök, salt, oregano - koka medan botten är i ugnen)
Kronärtskockor
Körbärstomater
Oliver
Färsk basilika
Mozzarella

Toppa pizzabottnen med alla goda toppings och sätt in i ugnen i 10 min eller till den fått fin färg. Strö över färsk basilika innan servering. Låt gärna pizzan stå en liten stund innan du skär upp den så håller den ihop lite bättre. Servera gärna med surkål och linser som tillbehör.

9 kommentarer:

Ellinor sa...

Spännande! Det både låter- och ser jättegott ut! Skall jag absolut testa framgent.
Kram

Sofie Johansson sa...

Låter väldigt spännande!

Mat för en dam sa...

Kul att ni tycker det! Pröva, verkligen gott:)

Linn sa...

Jag känner mig ännu mer oroad nu! Har sökt efter henne både på ratsit och birthday.se. Hon finns inte?! Vill inte vara snokig på något sätt, men detta gjorde mig faktiskt orolig.

Mat för en dam sa...

Hmm jag håller med. Förstår precis hur du känner. Man vill inte snoka men samtidigt bryr man sig ju även fast man aldrig setts. Hoppas att det är ok med henne! Det skulle vara skönt att veta. :)

masshe sa...

fyyyyy farao vad god den där pizzan ser ut!!!

e också en frukosteraläsare, och precis som du säger. Även fast man aldrig har träffat henne irl så oroar mig sig ändå. Jag hoppas att hon mår bra :)

Mat för en dam sa...

@masshe: Den var god också! Prova! Jaa, visst tänker man på frukostera... hoppas också hon mår bra och att vi nån gång får veta att hon mår bra. :)

Ann-Louise sa...

Oooo pizzan ser riktigt god ut! Jag läste om blomkålspizza för nått år sen men den gången kände jag mig fortfarande skeptisk. Du har dock övertalat mig och så fort tiden finns ska receptet provas.

Mat för en dam sa...

@Ann-Louise: Kul du tycker den ser god ut! Pröva när du får tid, det är väldigt gott:)