onsdag 19 juni 2013

Ugnsbakad gröt med hemmagjort mandelsmör

Ugnsbakad gröt är så gott! Denna gång blev receptet:

2-3 portioner
3 dl havregryn
0,5 dl vetekli
1 msk linfrö
1,5 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
2 dl mjölk+1 dl vatten
2 ägg
pumpafrön på toppen

Blanda de torra ingredienserna först. Häll därefter på de blöta och blanda runt. Smörj en form med kokosolja. Häll i smeten. Toppa med pumpakärnor. In i ugnen på 200 grader (eller 170 grader varmluft) i ca 20-30 min. Kan med fördel göras på kvällen och bara tas fram på morgonen.

Toppingen blev jordgubbar, kiwi, turkisk yoghurt smaksatt med med vaniljpulver, hemmagjort mandelsmör och ringlad lönnsirap.

Mandelsmör
2 dl mandlar (rostade i ugnen samtidigt som gröten)
några matskedar olja (hade lite valnötsolja, lite kallpressad rapsolja)
en nypa salt

Låt mandlarna svalna. Om man har en matberedare kan man köra alltihop på en gång. Jag som bara har en magic bullet gör så här: Mal nästan alla mandlar till mjöl. Finhacka en liten del. Blanda ner olja och salt - blanda. Klart. Har man ingen matberedare, men en kvarn av nåt slag borde det ju också funka. Alternativt kanske man kan använda mandelmjöl och rosta lite hel mandel som man hackar och blandar ihop med olja?

1 kommentar:

Ann-Louise sa...

Nu MÅSTE jag prova ugnsbakad gröt. Smart att baka kvällen innan men då måste man nog provsmaka en bit innan läggdags. För att försäkra sig att det blir gott...