onsdag 19 september 2012

Fruktigt ris med rödkål





























Det här riset är fantastiskt, både till smak och utseende, och blir en härlig färgklick på buffébordet.

För 10-20 pers beroende på tillbehör
9 dl råris (+vatten enligt recept på paketet)
1/2-1 morot
1/2 lök
1 apelsin (zest och saft)
1/2 tsk kummin
1 nypa saffran
4 lagerblad
1 msk gurkmeja
1 tsk kanel
1 tsk salt
1/2-1 dl torkad frukt (t ex fintärnade aprikoser, tranbär, gula russin)
2 dl riven rödkål

Finhacka lök och riv morot. Fräs glansigt i en stor kastrull. Tillsätt kryddor, råris, torkad frukt och apelsin (zest och saft). Fräs några minuter under omrörning. Häll på kokande vatten (mängd enligt rispaketet). Sätt på lock. När riset är torrt lägg upp det i en långpanna för att motverka grötighet. När riset svalnat något rör i riven rödkål.